Split: de verharding voor uw tuin
Split voor in de tuin is een veelzijdig materiaal dat verkrijgbaar is in diverse kleuren, fracties en steensoorten. Of u nu gaat voor een moderne tuin, een landelijke tuin of een klassieke tuin, met split creëert u een unieke en sfeervolle uitstraling.
Split is geschikt om te gebruiken voor tuinpaden, dakranden, opritten, parkeerplaatsen of als borderomranding.
Ons uitgebreide assortiment biedt voor ieder wat wils. Van basalt split tot Ardenner split, Japanse split en sierkeien, u vindt het bij ons.
Bekijk hieronder ons assortiment split en vindt door middel van de filters de split die perfect past in uw droomtuin.
Veelgestelde vragen over split
1. Hoe kan ik split schoonmaken?
Onkruid tussen de splitstenen pluk je het beste wekelijks met de hand. Gebruik hiervoor handschoenen. Ga niet vegen of harken, want dan kan de split verschuiven.
2. Hoe moet ik split aanleggen?
De aanlegmethode hangt af van de functie van de split:
- Overloop-/rijdbaar: Gebruik grindplaten voor een stabiele oprit, looppad of gangpad.
- Sierlijke opvulling: Voor split als sierlijke opvulling volstaat verwerking op anti-worteldoek.
3. Hoe kan ik split verwijderen?
Split verwijderen doe je met een schop of bats. Schraap de split van de grindplaten of anti-worteldoek en kiep het vervolgens weg.
4. Hoe kan ik split afvoeren?
Breng split dat je wilt afvoeren naar een lokale puinbreker. Hier wordt het gerecycled tot granulaat voor o.a. autowegen. Je kunt dit ook door een hovenier laten doen.
5. Hoe kan ik split uit een bigbag halen?
Snij de bigbag van beneden naar boven open met een stanleymes. Zo schep je de splitstenen er gemakkelijk uit. Bigbags worden slechts één keer gebruikt i.v.m. kans op naadvorming.
6. Hoe kan ik split vastleggen?
Split volledig vastleggen kan met splitbinders, maar dit is niet gebruikelijk. Voor een stabiele oprit of voetpad gebruik je grindplaten.
7. Hoe kan ik split onderhouden?
Verwijder wekelijks onkruid. Bij groene aanslag gebruik je GreenEX om de originele kleur te herstellen. Laat je voor passend advies adviseren in de showroom.
8. Hoe kan ik split op een oprit leggen?
Gebruik grindplaten die geschikt zijn om te overrijden met een auto. Leg hier de splitstenen op. Onder de platen kan anti-worteldoek nodig zijn, afhankelijk van de ondergrond.
9. Is split onderhoudsvrij?
Nee, maar wel onderhoudsvriendelijk. Hoeveel onderhoud hangt af van de omgeving. Grover split is makkelijker te onderhouden dan glad split.
10. Is split waterdoorlatend?
Ja, split is zeker waterdoorlatend. Dit maakt het een goede keuze voor grasbetontegels, opritten en drainagesystemen.
11. Is split goedkoper dan tegels?
In de meeste gevallen is split goedkoper dan tegels. Er zijn wel duurdere splitsoorten die iets duurder uitvallen dan de goedkoopste tegels.
12. Is split een verharding?
Nee, split is een halfverharding. Het ligt in de meeste gevallen los, maar kan met grindplaten stabiel worden verwerkt.
13. Is split duur?
Nee, split is in verhouding met veel andere materialen zeker niet duur. De meest voorkomende splitsoorten zijn al verkrijgbaar vanaf €5 per 25 kg.
14. Is split slecht voor autobanden?
Nee, in de meeste gevallen is split niet slecht voor autobanden. De kleinere gradaties blijven wel makkelijker in de banden zitten. Kies daarom voor een splitsoort met een steengrootte van 8-16 mm of groter.
15. Is split milieuvriendelijk?
Ja, split is een 100% natuurproduct en dus zeker milieuvriendelijk. Leveranciers van split besteden steeds meer aandacht aan milieuvriendelijkheid.
16. Is er split waar je op kunt lopen?
Ja, er is zeker split waar je goed op kunt lopen. De beste opties zijn:
- Grind: Rond afgewerkt, prettiger voor blote voeten
- Split: Scherp afgewerkt, blijft beter liggen en geschikter voor schoeisel
- Grindplaten: Zorgen voor een stabiele afwerking op het pad.
17. Waar komt split vandaan?
Split komt uit de hele wereld en wordt gewonnen door middel van machines. In de meeste gevallen wordt split nog gebroken voor een scherpere afwerking.