Voegmiddel: De finishing touch voor uw bestrating
Het juiste voegmiddel is van groot belang bij het aanleggen van bestrating. Dit zorgt ervoor dat de tegel stabiel ligt en u er jarenlang plezier van heeft.
Houd er rekening mee dat verschillende soorten tegels ook met verschillende materialen afgewerkt moeten worden.
Bekijk hieronder ons assortiment voegmiddelen voor uw tuinproject:
Veelgestelde vragen over Voegmiddel
1. Hoe kan ik voegmiddel verwijderen?
De meeste voegmiddel varianten moeten worden uitgekrabd met een gebogen stalen pennetje. Let er hierbij wel op dat de bestrating niet beschadigd raakt. Wat oudere voegen zijn soms te verwijderen met een hogedrukspuit. Let op: spuit nooit uit bij een betontegel, dan kan de tegel kapot gaan.
Meer informatie over het verwijderen van voegmiddel? Neem gerust eens contact met ons op: 'Ga naar onze contactpagina'.
2. Hoe lang moet voegmiddel drogen?
Hoe lang voegmiddel moet drogen is afhankelijk van het weer op moment van voegen en het type voegmiddel dat wordt gebruikt. Het is vaak zo dat voegmiddelen na 24 uur goed beloopbaar zijn. Let op: voegmiddel dient verwerkt te worden in tijdens een droge periode, anders kan de voeg uitspoelen.
Meer advies over het voegen van bestrating? Neem gerust is contact met ons op. Dan vertellen we u hier meer over. Nog beter is het om even langs te komen in onze showroom. Hier kunnen onze adviseurs u verder helpen met advies op maat. U plant uw route eenvoudig via deze link: 'Route Kromstraat 6, Uden'.
3. Hoe dik moet voegmiddel zijn?
Voegmiddel moet normaal gesproken zo dik zijn als de hoogte van de bestrating waartussen deze verwerkt wordt. De voeghoogte die vaak voorkomt is 3 tot 4 cm, waar wordt aangeraden om bij een tegel van 6 cm hoog ook een voeghoogte van 6 cm aan te houden. De breedte van de voeg moet in de meeste gevallen minimaal 3mm breed zijn.
Weten hoe breed uw voeg het beste kan zijn? Kom langs in onze showroom voor advies op maat: 'Route Kromstraat 6, Uden'
4. Hoe lang is voegmiddel houdbaar?
Hoe lang voegmiddel houdbaar is ligt aan het type voegmiddel. De meeste voegmiddelen die droog en vorstvrij worden bewaard zijn echter zo'n 1 jaar houdbaar. Het juist opbergen van het voegmiddel - zoals benoemd in op een droge en vorstvrije plek - is echter wel essentieel om de kwaliteit te behouden.
5. Is voegmiddel waterdicht?
De meeste voegmiddelen zijn waterdoorlatend. Echter zijn er ook varianten die wél waterdicht zijn. Waterdicht voegmiddel wordt aangeraden wanneer bestrating of tegels op beton (beton/stabilisatie) gelegd zijn. Anders kan het water niet weglopen onder de bestrating.
Wij hebben hoge kwaliteit waterdicht voegmiddel in ons assortiment.
6. Waar is voegmiddel te koop?
Voegmiddel is te koop bij diverse tuin & terras winkels en handelaren van sierbestrating door heel Nederland. Wij van Van den Bosch Tuin & Terras hebben een breed assortiment voegmiddelen. Onze deskundige adviseurs kunnen u perfect vertellen welk voegmiddel geschikt is voor uw situatie.
7. Waarom voegen?
Het voegen van bestrating heeft als voornaamste voordeel dat de vorming van onkruid tussen tegels en het nestelen van insecten voorkomen wordt. Door een harde voegmortel tussen bestrating te verwerken kan onkruidvorming met zo'n 95% worden verminderd. Het 100% voorkomen hiervan is echter vrijwel onmogelijk.
Meer informatie over het voegen van tuintegels? Onze adviseurs helpen u graag op weg met passend advies.
8. Waarom voegzand gebruiken?
Voegzand moet in veel gevallen worden gebruikt als de ondergrond en/of breedte het niet toelaat om voegmortel te gebruiken. Voegzand is echter zeker niet van mindere kwaliteit en kent het evengoed verschillende gradaties en kleurvarianten. Ook is er onkruidremmend voegzand. Voegzand geeft echter wel meer onkruid dan voegmortel.
Meer informatie over de keuze tussen voegzand of voegmortel? Bezoek onze showroom om advies op maat te krijgen van onze adviseurs. Uw route plant u hier: 'Route Kromstraat 6, Uden'. Ook hebben we meer informatie over voegmiddelen in de volgende blog staan: 'Alles over voegmiddelen voor tuintegels'.
9. Waarom voegen vernieuwen?
Voegen moeten worden vernieuwd omdat voegen - net zoals binnenshuis - in de tuin ook verslijten. Kijk maar eens naar de voegen in een oude badkamer. Een voeg verweert buiten binnen een tijdsbestek van 5 tot 15 jaar, afhankelijk van de weersinvloeden door de jaren heen.
10. Welk voegmiddel is geschikt voor keramische buitentegels?
Over het algemeen zijn de meest gebruikte voegmiddelen voor keramische buitentegels Gatorsand, LM Aqua en Varistone MST. Welk voegmiddel het meest geschikt is ligt echter aan de ondergrond waarop de keramische buitentegel is verwerkt. Het is daarom belangrijk om u te laten adviseren door een tuinspecialist.
Ook deskundig advies op maat voor uw tuin? Bezoek dan zeker onze showroom. Hier staan onze adviseurs met tientallen jaren ervaring voor u klaar om u te voorzien van een deskundig advies. Plan hier uw route: 'Route Kromstraat 6, Uden'.
11. Welk voegmiddel is geschikt voor klinkers?
Voegmiddel dat in veel gevallen geschikt is om te gebruiken voor klinkers is Gatorsand. Klinkers worden in veel gevallen verwerkt op straatzand of ophoogzand verwerkt, waarbij Gatorsand een geschikt voegmiddel is. De voegbreedte is uiteindelijk altijd doorslaggevend voor het meest geschikte voegmiddel. Informeer hier dus altijd naar.
Zeker weten dat u het juiste voegmiddel in huis haalt? Onze adviseurs helpen u graag met passend advies. Plan uw route naar onze showroom om u te laten adviseren: 'Route Kromstraat 6, Uden'.
12. Waarom kiezen voor inveegzand of voegmortel?
Kiezen voor inveegzand of voegmortel doet u op basis van de voegbreedte en ondergrond:
- Voegmortel: reduceert onkruidvorming met 95%, maar kan niet bij iedere voegbreedte en ondergrond
- Inveegzand: wanneer de voeg niet geschikt is voor voegmortel (echter ook van hoge kwaliteit)
Niet zeker welke voeg past bij uw situatie? Vraag het ons gerust. Neem contact op of kom langs in onze showroom.
13. Hoeveel inveegzand is er nodig per m²?
Hoeveel inveegzand er nodig is per m² is afhankelijk van de grootte van de bestrating, de breedte van de voeg en de hoogte van de voeg. Wij kunnen door een verbruiksmeter berekenen hoeveel inveegzand u nodig heeft. Verder is het toch een kwestie van inschatten.
Wilt u er zeker van zijn dat u het juiste afwerkmateriaal besteld? Volg dan hier het speciaal gemaakte stappenplan van onze leverancier Varistone om de juiste keuze te maken.
14. Hoe kan ik voegmortel maken?
Voegmortel kan je maken door meerdere componenten te mengen die samen in één verpakking worden geleverd. In deze verpakking zitten al de juiste hoeveelheden, waardoor de juiste verhouding standaard klopt. Ook zijn er samenstellingen die al kant-en-klaar zijn, waardoor deze niet meer gemengd hoeven te worden.
Wij hebben een ruim assortiment met voegmiddelen die eenvoudig zelf aan te maken zijn. Deze zijn hier online te vinden: 'Voegmortel'.
Voegmiddel: De finishing touch voor uw bestrating
Het juiste voegmiddel is van groot belang bij het aanleggen van bestrating. Dit zorgt ervoor dat de tegel stabiel ligt en u er jarenlang plezier van heeft.
Houd er rekening mee dat verschillende soorten tegels ook met verschillende materialen afgewerkt moeten worden.
Bekijk hieronder ons assortiment voegmiddelen voor uw tuinproject: